top of page

Hatay Sörf Merkezi Çocuk Güvenliği Politikası

Hatay Sörf Merkezi; çocuk ve gençlerin dalga sörfü öğrenerek bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak güçlenmelerini ve potansiyellerini keşfetmelerini hedefleyen ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Hayata Destek, Mellow Turkey ve Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği ortaklığıyla kurulan Hatay Sörf Merkezi,  dalgaların dönüştürücü gücünü gençlerin hayatına ve kentin geçim kaynaklarına erişimine adapte etme vizyonunu benimser. Kökleriyle, kendiyle ve doğayla bağ kuran nesiller yetiştirmeyi hedefleyen Merkez, sörfle birlikte doğaya sahip çıkma ve yereli kalkınmayı destekleme misyonlarını da sahiplenir. Hatay’ın bir sörf merkezi; gençlerinin de birer sörf lideri olabilecek potansiyeli olduğuna inanır. Çalışmalarının tümünü, çocuk güvenliği, toplumsal cinsiyet eşitliği, engelli kapsayıcılığı, emniyet, güvenlik ve sağlık alanlarında titiz politika ve prosedürler rehberliğinde yürütür.

 

BEYAN

Hatay Sörf Merkezi, 

  • Tüm çalışmalarını çocuk hakları ve hak temelli yaklaşımı odağıyla ve çocuk güvenliğini gözeterek; temasta olduğu bütün çocuklar için güvenli olacak şekilde yürütür.

  • Etkinliklerinde tüm çocuklara eşit fırsat sağlar.

  • Etkinliklerini çocuğun yüksek yararını gözeterek; yaşamı ve sağlıklı gelişimine uygun olacak şekilde tasarlar ve uygular.

  • Kararlarını çocuğun yüksek yararını üstün görüp önceliklendirerek alır ve çocukları etkileyen her konuda karar mekanizmalarını çocuklara açık bir şekilde kurgular.

  • Çocukların hayatında velilerin, ailelerin ve diğer bakım sağlayıcıların önemini kabul eder.

  • Tüm çalışmalarını çocuklarla iş bölümü ve sorumluluk paylaşımına dayanan saygılı bir diyalog kurarak onların katılımını mümkün kılacak ve kolaylaştıracak şekilde yürütür. 

  • Tüm çalışmalarında çocuk güvenliğini temel dayanaklardan biri olarak temel alır ve yaygınlaştırır. Çocukların olası veya mevcut bir güvenlik endişesini bildirebilecekleri mekanizmalar kurar. 

KAPSAM 

  • Hatay Sörf Merkezi, Çocuk Güvenliği Politikası ile, önleyici yaklaşımla çocuklar için risklerden azade bir ortam yaratmayı ve sürdürmeyi taahhüt eder. Hatay Sörf Merkezi, Çocuk Güvenliği Politikası’nı çocukları kasıtlı ya da kasıtsız herhangi bir tür ihmal veya istismara maruz bırakacak her türlü eylemi veya eylemsizliği önlemek, böyle bir durumla karşılaşılması hâlinde sağlıklı müdahale yöntemleri kullanmak üzere oluşturmuştur. Hatay Sörf Merkezi’nin tüm mensupları, bu politikayı okumak, anlamak ve hem profesyonel hem özel hayatlarında bu politikaya uymak zorundadır. Herhangi bir çocuk istismarı türüne yol açabilecek her türlü eylem ve eylemsizlik Hatay Sörf Merkezi’nin tüm mensuplarına, paydaşlarına ve ziyaretçilerine açıkça yasaklanmıştır. Söz konusu kişilerin bu Politika’daki taahhüt ve yükümlülüklere uygun davranmaları beklenmektedir. Bu Politika’nın ihlali ciddi bir mesele olarak ele alınacak, gerekirse sözleşmenin feshini de içeren disiplin yaptırımları ve/veya hukuki yollara başvurulması ile sonuçlanacaktır. 

Buna göre bu Politika aşağıdaki hususları zorunlu kılar.

  • Hatay Sörf Merkezi, Çocuk Güvenliği konusunda farkındalık oluşmasını destekleyen ve çocukları olası zararlardan korumayı, güvenlikle ilgili endişelerin bildirilmesini ve yanıtlanmasını mümkün kılan sistemler kurar ve işletir. 

  • Hatay Sörf Merkezi ile ilişkili herkes, çocuk istismarı sorununa dair yükümlülüklerinin ve böyle bir durumda nasıl tepki vereceğinin farkındadır.

  • Hatay Sörf Merkezi, çocuklarla birlikte çalışmaya uygun mensuplarla çalışır ve çocuk güvenliği konusunda kapasite geliştirici ve destekleyici pratikler uygular.

  • Hatay Sörf Merkezi, tüm etkinliklerinin çocuklar nezdinde yaratabileceği riskleri değerlendirerek, bu riskleri kaldırarak veya azaltarak tasarlar ve uygular. 

 

SORUMLULUKLAR

Danışma Kurulu: Politika’nın uygulanmasından; kural ve düzenlemelere uyulmaması durumunda bildirim, inceleme ve yaptırım mekanizmalarının işletilmesinin gözetiminden sorumludur. 

Etik Kurulu: Politika’nın ihlalinde soruşturma yürütmek ve alınacak aksiyonların kararını vermekten sorumludur.

Genel Koordinatör: Politika kapsamındaki tüm kişilerin Politika’ya ulaşmasından, konuya dair farkındalık oluşturulmasından ve belgenin uygulanmasından bizzat sorumludur. 

İdari Sorumlu: Kapsamdaki kişilerin imzaladığı Politika belgelerini toplamak ve arşivlemekten sorumludur. 

Denetim Kurulu: Hatay Sörf Merkezi Çocuk Güvenliği Politikası ve Çocuk Güvenliği Davranış Kuralları’nın uygulanması ve Hatay Sörf Merkezi mensupları ve çocuklar ile aileleri de dahil olmak üzere paydaşlarının geribildirimlerini dikkate alarak gözden geçirilmesinen sorumludur.

 

SÖZLÜK

çocuk: Türkiye’nin ve Hatay Sörf Merkezi’nin de taraf olduğu, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi referans alarak, 18 dahil, 18 yaşına kadar her insan çocuktur. 

çocuk güvenliği: Bir kurumun tüm çalışanlarının, mensuplarının ve etkinliklerinin çocuklara hiçbir zarar vermemesini sağlamayı kapsar.

çocuğun iyi olma hâli: Çocuğun bedensel, zihinsel ve ruhsal esenliğini; yaşam kalitesini ve memnuniyetini öne alarak temel haklarına erişebilmesini tarif eder.

çocuğun yüksek yararı: Çocuk Haklarına Dair Sözleşme esas alınarak çocuk haklarının korunması ve desteklenmesidir.

çocuk odak kişisi: Çocuk hakları ve güvenliği konularında eğitim almış, bilgilenmiş ve farkındalığı gelişmiş; çocukların güvendiği ve herkes tarafından bilinen kişidir.

şiddet: Çocuk istismarı, çocuklara kötü muamele, sorumluluk, güven veya güç ilişkileri bağlamında çocuk sağlığı, yaşamı, gelişmesi ve onuru bakımından fiili veya potansiyel zararla sonuçlanan her tür bedensel ve duygusal kötü muameleyi, cinsel istismarı, ihmali veya ihmalkar davranışı, ticari veya başka amaçlı sömürüyü kapsar.

ihmal: İhmal veya ihmalkar davranış, çocuğun bakımından sorumlu olanların ilgili imkan, bilgi ve hizmetlere erişimi olmasına rağmen çocuğun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaki veya sosyal gereksinimlerini karşılayamaması; çocuğun gelişimi için gerekli imkanları sunma konusunda dikkatsiz veya ihmalkar davranması; onları tehlikeden korumaması; sağlık veya yaşamsal hizmetleri sağlamaması anlamına gelir.

toplumsal cinsiyet: Cinsiyetlere dayalı tüm varoluşlara yönelik, toplumun kültürünü oluşturan mekanizmalar tarafından sosyal olarak inşa edilen roller bütünüdür.

güvenli alan: Çocuk güvenliği ve çocuk katılımı odağında çocuğun özne olarak kendini ifade edebildiği ve daha az risk altında bulunduğu tüm alanları kapsar.

çocuğun bedensel sınırları: Çocukların bedenlerinin kendilerine ait, özel ve değerli olduğunu gözeten, çocuğun kendi belirlediği sınırları ifade eder.

çocuğun bedensel söz hakkı: Çocukların bedenlerinin kendilerine ait, özel ve değerli olduğunu gözeterek, çocuğun beyanını duymak, onay almaktır.

çocuğun beyanı: Çocuğun kendi yaşamı ve bedenine ait söz ve kararlarını ifade etmesinin tüm hâllerini içerir.

eşdeğerlilik: Eşitlik kavramından daha kapsayıcı biçimde, her çocuğa kendi özel ihtiyacı ve içinde bulunduğu yapısal eşitsizlikleri gözeterek, eşit hak ve değere ulaşabileceği alanları açmayı ifade eder.

EKLER

Bu politika, çocuk güvenliğine ilişkin çerçeve ve yönlendirmelerin tanımlanması, gerekli denetim süreçlerindeki sorumlulukları tespiti ve inceleme ve karar süreçlerinin ilkelerinin belirlenmesini içerir. Haziran 2024’te Hatay Sörf Merkezi Danışma Kurulu tarafından onaylanan Politika, 

  • Hatay Sörf Merkezi Çocuk Güvenliği Prosedürleri [EK 1]

  • Hatay Sörf Merkezi Davranış Kuralları [EK 2]

  • Hatay Sörf Merkezi Teşekkür, Geri Bildirim ve Şikayet Mekanizması [EK 3]

belgeleriyle çalışır. 

bottom of page